Mijn pup heeft nogal dunne ontlasting. Mogelijk heeft hij giardia? Mag hij nu wel naar de les?
Heeft jouw hond last van plotselinge diarree? Dan is het mogelijk dat hij giardia heeft opgelopen. Giardia is een maagdarmparasiet die vaak voorkomt bij honden, katten en mensen. Een gezonde hond kan er nauwelijks tot geen klachten van ondervinden, maar bij jonge (of verzwakte) honden kan het een terugkerende en lastig te bestrijden diarree veroorzaken.
Giardia is een zeer besmettelijke parasiet. De kans op overdracht naar andere dieren of mensen is groot. Daarnaast is er een risico op herbesmetting als de parasiet niet volledig wordt behandeld.
Giardia verspreidt zich via de ontlasting. Jouw pup kan de parasiet binnenkrijgen door besmet water, of door contact met besmette oppervlakken zoals gras, vloeren of voerbakken. Zonder behandeling kan een hond zichzelf blijven herbesmetten.
Symptomen
Niet alle honden vertonen klachten, maar als zij die wel hebben, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Chronische, stinkende diarree met slijm en soms bloed
- Buikkrampen en een opgeblazen buik
- Gasvorming en winderigheid
- Verminderde eetlust en gewichtsverlies
- Lusteloosheid en verminderde energie
- Soms braken
Vermoed je dat jouw pup giardia heeft, ga dan met hem naar de dierenarts. Die kan constateren of er inderdaad sprake is van giardia en een kuur voorschrijven. Ook is het belangrijk thuis de kleden en speeltjes van de hond te wassen op 60°C en voer- en drinkbakken dagelijks schoon te maken met heet water en zeep. Stofzuig en dweil regelmatig met een desinfecterend middel
Voorkomen giardia
Om de kans op het oplopen van giardia te verkleinen hoef je niet per se de honden zélf uit de weg te gaan, maar vooral de plas- en poepveldjes waar iedereen in de buurt nog snel even zijn hond laat poepen vlak voor het slapen gaan. Daar liggen de parasieten op de loer! Laat de pup ook niet drinken uit vijvers enzo, maar zorg voor vers drinkwater. Was zelf regelmatig jouw handen, omdat giardia ook overdraagbaar is op mensen.
Wel of niet naar de hondenschool?
Bij (het vermoeden van) giardia is het niet raadzaam om met de pup aanwezig te zijn op de hondenschool. Laat de hond checken door de dierenarts en hem met een kuur behandelen als giardia is vastgesteld. Laat de hond na de kuur opnieuw testen. Dit is belangrijk omdat de parasiet soms nog wel aanwezig is, ook al is de diarree al voorbij. Is hij weer giardia-vrij, kun je hem weer mee laten doen aan de lessen.
Het lijkt alsof mijn hond iets in zijn keel heeft zitten. Wat te doen bij kennelhoest?
Kennelhoest is een ontsteking van de keel en de luchtpijp van de hond. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. De naam 'kennelhoest' is niet voor niets zo gekozen. Kennelhoest verspreidt zich via de lucht en in situaties waar veel honden bij elkaar komen, zoals in een kennel, een hondenshow, of bij trainingen, verspreiden virussen en bacteriën zich sneller. Eigenlijk zou je kennelhoest kunnen vergelijken met een flinke verkoudheid bij de mens.
Symptomen van kennelhoest
Honden met kennelhoest hebben vaak letterlijk een gevoelige keel. Wanneer deze geprikkeld wordt moet een hond hoesten. Deze prikkeling kan van buitenaf komen, bijvoorbeeld door te trekken aan de riem, maar ook van binnenuit. Honden die blaffen, hijgen of snel ademen door, bijvoorbeeld, opwinding of inspanning, gaan sneller hoesten. Dit hoesten klinkt droog en doet vaak een beetje denken aan kokhalzen of het schrapen van de keel. Bij sommige honden is verder niet veel te merken, andere honden zijn een beetje uit hun doen. Ze zijn wat lustelozer, kunnen soms moeite hebben met eten (slikken) en kunnen ook lichte verhoging hebben. Honden met een korte snuit, zoals bijvoorbeeld Franse bulldog, kunnen soms door de slijmvorming meer moeite krijgen met de ademhaling.
Vaccineren tegen kennelhoest
De meeste honden worden ingeënt tegen kennelhoest, maar dit wil niet zeggen dat deze honden geen kennelhoest meer kunnen krijgen. Net als menselijke griep wordt ook kennelhoest veroorzaakt door verschillende varianten van verwekkers en het is niet mogelijk om tegen ál deze varianten te vaccineren. Gevaccineerd wordt dan ook alleen tegen de meest voorkomende stammen.
Kennelhoest is, helemaal wanneer het tijdig wordt aangepakt, geen ernstige aandoening. Het is te vergelijken met een verkoudheid of griepje bij de mens. Vaak is kennelhoest goed te behandelen en gaat het met wat rust en ondersteuning vanzelf weer over.
Mee naar de les?
Als kennelhoest zich openbaart is het besmettingsgevaar al voorbij. Er is dan alleen nog bij direct aanhoesten gevaar voor besmetting. Wanneer jouw hond zich verder gewoon fit voelt mag hij meedoen aan de les. Wel adviseren we hem dan na de les even niet mee te laten spelen en ook voorafgaand aan de les hem geen andere honden te laten begroeten.
Behandeling
Wanneer een hond tekenen van kennelhoest vertoont is het verstandig om iets te geven om de keel te verzachten. Wanneer een hond langdurig blijft hoesten raakt de keel alleen maar meer geïrriteerd, wat de genezing vertraagt en er bovendien voor kan zorgen dat de infectie zich uitbreidt. Het wegnemen van de hoestprikkel en het smeren van de keel is vaak voldoende om kennelhoest met een dag of 5-8 weer te doen verdwijnen. Geef je de hond een lepel hoestsiroop vlak voor een inspannende bezigheid, bijvoorbeeld de training. Gebruik gewoon dennenknoppen-siroop van het Kruidvat, ofzo. Geen siroop met een dropsmaak, want die krijg je er in de meeste gevallen niet in. De hoestsiroop zorgt voor een betere slijmlaag in de keelholte want kennelhoest veroorzakende virussen zijn een meester in het wachten tot die slijmlaag door blaffen of huilen wordt verstoord, en slaan dan toe.
Voldoende rust en uitlaten aan een tuigje (geen druk op de keel) i.p.v. halsband zijn verstandig. Wanneer een hond niet snel opknapt, zich duidelijk echt niet lekker voelt of koorts heeft, doe je er verstandig aan een dierenarts te raadplegen.
Moet ik mijn hond inenten?
Het is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten, of zijn titerwaardes te laten bepalen, zodat je hem en andere honden niet in gevaar brengt. Je dierenarts kan je hier verder over adviseren. Een enting tegen kennelhoest is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. Je begeeft je immers toch
wekelijks in een groep honden, waar zeker bij kennelhoest de kans op besmetting groot is. We controleren niet op entingen, maar gaan uit van een verantwoordelijkheidsgevoel bij onze cursisten.
Mijn hond is loops geworden. Kan ik nu wel naar de les komen?
Het is niet verstandig om met een loopse teef naar de lessen te komen, dit werkt namelijk enorm verstorend. Kom echter zelf wél naar de lessen (zonder hond), zodat je thuis verder kunt gaan met de oefeningen. Het duurt namelijk meestal wel zo’n 3 à 4 weken, en daarmee zou je een enorme achterstand oplopen als je de lessen niet bijwoont. Het is soms ook wel mogelijk om in een andere groep de cursus voort te zetten, na de loopsheid. Overleg dat even want er is niet altijd een plek beschikbaar.
Moet ik mij afmelden als ik een keer een les niet kan komen?
We stellen het erg op prijs dat je even mailt of afbelt, als je een keertje niet kunt komen. Het is echter geen verplichting. Houd er verder rekening mee dat de lessen volgens een logische structuur worden opgebouwd, en dat je dus bij een gemiste les belangrijke stappen kunt mislopen. Probeer dus zo regelmatig mogelijk te komen!
Mag mijn partner mee / mogen de kinderen mee?
De hele familie is welkom!
Als gezin ben je gezamenlijk natuurlijk erg betrokken bij de opvoeding van je hond. Houd elkaar daarom thuis ook goed op de hoogte van de dingen die je tijdens de cursus leert.
We vinden het ook geen enkel probleem als iedereen meekomt naar de training. Zo leert iedereen om op dezelfde manier met de hond om te gaan, wat voor de hond heel prettig en duidelijk is. Maak vóór iedere les wel duidelijke afspraken over wie van het gezin daadwerkelijk met de hond staat te trainen tijdens de les, want het is erg storend als iedereen zich ermee gaat bemoeien: Eén persoon
traint, de rest kijkt vanaf de kant toe. Je mag per les wisselen, maar niet binnen een les. Dit om onduidelijkheid bij de hond tegen te gaan.
Verder is het opvoeden van een hond een serieuze aangelegenheid en absoluut geen kinderspel. We willen daarom de trainingen niet aan kinderen overlaten, ook al is het de hond van de kinderen.
Leeftijdsgrens is 12 jaar. Mogelijk concluderen we na een aantal lessen dat een van de ouders het beter over kan nemen; dit overleggen we dan onderling met de ouders.
Zijn de kinderen nog erg jong, dan kan het mogelijk voor degene die zich met de hond moet bezighouden storend zijn deze mee te nemen. Dit hangt natuurlijk erg af van het type kind, dus probeer het gerust een keertje uit, om te ervaren of het wel of niet handig is.
Welke regels gelden er op de hondenschool?
Ontlasting opruimen!
Neem zakjes mee om de ontlasting van jouw hond op te ruimen. Bij de vijver staan afvalbakken, waar de zakjes in gedeponeerd kunnen worden. Gooi de zakjes a.u.b. NIET in de containers die op het trainingsterrein staan! Dit om klachten te voorkomen van de beheerder van het terrein!
Laat je hond niet vlak voor de training eten!
Lichamelijke inspanning vlak na de maaltijd kan een maagkanteling veroorzaken, wat vaak dodelijk afloopt voor de hond! Tevens is de hond minder alert met een volle maag, omdat zijn energie wordt gebruikt voor de spijsvertering. Ook zijn de beloningskoekjes voor de hond minder interessant als hij zijn buikje reeds volgegeten heeft. Neem minimaal 1 uur tussentijd.
Los laten lopen.
Kom niet eerder dan 5 minuten voor de starttijd het terrein op, i.v.m. de afleiding voor de groepen die vóór jou les hebben.
Kom altijd met een aangelijnde hond het terrein op, om te voorkomen dat je eventuele voorgaande lessen verstoort.
De honden mogen los als de instructeur daar toestemming voor heeft gegeven op de plek die hij/zij aangeeft. Dit heeft met de veiligheid te maken, en ook met verstoring van andere lessen die op dat moment plaatsvinden.
Betaling cursusgeld.
De betaling van het cursusgeld dient contant (en gepast) te geschieden tijdens de eerste les van de cursus. Kun je het om wat voor reden dan ook niet op tijd betalen, maak er dan even melding van, dan kunnen we er rekening mee houden. Het is altijd mogelijk in termijnen te betalen, maar alleen als daar vooraf over gecommuniceerd is.
Opzegtermijn.
Heb je je (mondeling of schriftelijk) aangemeld voor een van onze cursussen, maar komt het toch niet goed uit, meld je dan op tijd af (ca. 4 dagen van te voren). We zullen anders genoodzaakt zijn het cursusgeld in rekening te brengen.
Verzekering.
Het is verstandig om W.A. verzekerd te zijn als je bij ons lessen volgt, voor het geval je hond eens iets stuk maakt of een andere hond verwondt. Vraag bij je eigen verzekeringsmaatschappij even na of je hiervoor voldoende verzekerd bent, omdat dit niet bij iedere maatschappij hetzelfde is. Mocht je zelf schade ondervinden van een andere hond dan moet je dit zelf oplossen met de baas van deze hond. Hondenschool Stadspark is verzekerd voor alle schade die ontstaat tijdens de lessen, waarvoor Hondenschool Stadspark of diens instructeurs aansprakelijk is.
Laat je hond uit voor de training.
Zorg dat je hond voordat je gaat trainen zijn overtollige energie kwijt kan door nog even met hem te lopen. Zo geef je hem ook meteen de gelegenheid om zijn behoeftes te doen, zodat hij dit niet meer tijdens de les hoeft te doen. Zorg er wel voor dat hij niet te moe is om zich nog te kunnen concentreren.
Oefenen.
Alleen het volgen van de cursus is niet voldoende om je hond op te voeden; Je zult thuis minstens 3 keer per dag 5 tot 10 minuten met je hond moeten oefenen. Het is het meest effectief als je de oefeningen verwerkt in de dagelijkse wandelingen. Verwacht niet na 1 cursus automatisch een gehoorzame hond te hebben; een hond ontwikkelt zich voortdurend en opvoeden kost tijd en energie.
Parkeren.
Gelieve niet te parkeren op de terreinen waar ook les wordt gegeven. Auto’s kunnen geparkeerd worden aan de Paterswoldseweg, aan de Verzetstrijderslaan of aan de Leonard Springerlaan. Ook op zondagen geldt daar betaald parkeren!
Waar kan ik mijn auto parkeren?
Auto’s kunnen geparkeerd worden aan de Paterswoldseweg, aan de Verzetstrijderslaan of aan de Leonard Springerlaan. Ook op zondagen geldt daar betaald parkeren!
Rijd a.u.b. niet met de auto het terrein op waar de lessen gegeven worden. Dit om ongelukken te voorkomen.
Hoe ziet de structuur van de cursussen eruit?
De cursussen Basis I, II en III vormen 1 geheel en sluiten naadloos op elkaar aan. Soms zit er een paar weken wachttijd tussen, maar meestal kun je na de ene cursus direct door met de volgende. In deze 3 cursussen worden alle noodzakelijke en handige opvoedingsoefeningen behandeld, en deze worden in diverse praktijksituaties geoefend. De cursussen lopen in moeilijkheidsgraad op.
De drie cursussen bestaan ieder uit 10 lessen op de zondagochtend. Tevens bieden we bij de cursussen ondersteuning aan op onze digitale leeromgeving. En je mag ook gerust mailen of bellen wanneer je even met een vraag omhoog zit, hoor!
Evaluatieles
De tiende les zullen de vorderingen van de baas en de hond worden geëvalueerd. Hiervan krijgt de cursist een beoordelingsformulier en een certificaat. Het is een handig handvat voor zowel de cursist als de instructeur: hoe staan jij en je hond er op dit moment ongeveer voor en waar moet nog aan gewerkt worden.
Sociaal gedrag
Wij vinden het heel belangrijk dat een hond leert hoe hij moet communiceren met soortgenoten. Daarom krijgen de honden bij ons na de les de gelegenheid om met elkaar te spelen. Dit is dan ook een wezenlijk onderdeel van de cursus; beschouw het dus a.u.b. niet als moment om wat eerder weg te kunnen gaan. Aan de hand van de signalen die de honden elkaar geven proberen we je inzicht te verschaffen in hondentaal en gedragsrituelen.
Als de honden loslopen liever niet met een bal of een stok spelen, omdat dit competitie tussen de honden kan oproepen.
Vindt jouw hond het nog wat spannend, blijf dan niet in de meute staan, maar zoek wat afstand op. Zoek liefst een plek op waar je hond slechts vanaf 1 kant honden ziet; dat geeft sneller ontspanning dan wanneer hij aan alle kanten honden ziet spelen. De hond mag best even tegen je aan komen staan. Spreek hem geruststellend toe. Geef hem vooral de ruimte en stimuleer zijn nieuwsgierigheid en aarzelende pogingen tot contact. Wordt hem de spanning ietsje teveel, roep hem dan bij je, zodat hij leert dat er een rustplek is om naar toe te gaan.
Valt jouw hond steeds een andere hond lastig die daar niet van gediend is of daar bang van wordt; haal je hond daar dan even weg, ook al bedoelt hij het nog zo goed. Je hoeft je hond niet te straffen, maar breng hem naar een hond die beter bij zijn grootte en temperament past, in de hoop dat hij meer geïnteresseerd raakt in dit meer geschikte speelkameraadje.
Zo nodig splitsen we de groep op, zodat de honden een betere match met elkaar vormen, qua formaat of temperament. De instructeur begeleidt daarbij.
Gebruik van voer
Bij het aanleren van nieuwe oefeningen maken we gebruik van voer. Het geven van een brokje geeft de hond informatie over wat er van hem verwacht wordt. Bovendien is het mogelijk om met behulp van een koekje de hond in een bepaalde richting of positie te sturen. Zo voorkom je o.a. dat je aan de riem hoeft te trekken, of aan de hond hoeft te zitten. Het is wel de bedoeling dat het gebruik van het voer weer afgebouwd wordt. Gedurende de cursus wordt hier aandacht aan besteed. Tot slot hoef je niet bang te zijn dat je de hond leert bedelen: De hond krijgt namelijk nooit “gratis” een brokje, hij moet er wat voor doen. Zo bepaalt niet híj maar jij wanneer de hond een koekje krijgt!
Wat is de visie van hondenschool Stadspark?
Dat een hond leiding nodig heeft is algemeen bekend, maar wat leidinggeven precies is, daar bestaan nogal wat misverstanden over.
Stel jezelf de volgende situatie voor: Je moet op je werk een rapport schrijven. Je doet je best maar wanneer jouw begeleider het heeft gelezen keurt hij het af. Met een flinke klap komt het rapport weer op je bureau terecht, met een grote rode streep erdoor, en jouw begeleider draait zich om en smijt de deur achter zich dicht….
Dat is fraai; je weet dat het rapport niet goed is, maar wat is er dan niet goed? Wat moet er anders?
Zou je in de werkelijkheid met een dergelijke begeleider te maken krijgen, zou je al gauw tot de conclusie komen dat deze zijn taken niet goed uitvoert. Hij moet jou immers BEGELEIDEN, STUREN, ONDERSTEUNEN, maar het enige wat hij doet is jou aan laten modderen. Het is niet een begeleider waar je op vertrouwt, en waar je naar toe stapt als je ergens onzeker over bent.
Je zou vast en zeker verontwaardigd zijn als je een dergelijke begeleider had, maar het overkomt onze honden vrijwel dagelijks: er wordt FOEI tegen ze geroepen, maar enige informatie over HOE DAN WÉL wordt ze niet gegeven.
Bij de term “leider” wordt, als het om bazen en honden gaat, vaak foutief gedacht aan onder de duim houden, de baas zijn, overheersen, controle en appèl houden. Toch is ook bij honden een GOEDE LEIDER juist eentje die BEGELEIDT, BIJSTUURT, in goede banen leidt…
Een hondenbaas die zijn hond op de juiste wijze begeleidt, schept hierdoor vertrouwen en biedt veiligheid. Honden voelen zich hierdoor prettiger, minder gespannen, en zullen bovendien in onzekere situaties op de baas vertrouwen in plaats van zelf tot actie overgaan.
We benaderen de honden op een positieve wijze, waarbij we het gewenste gedrag stimuleren. Bij ongewenst gedrag kijken we vooral naar welk alternatief gewenst gedrag we de hond in de betreffende situatie kunnen áánleren.
Als je plezier hebt in de dingen die je leert, leer je sneller, en blijft het je langer bij. Dit geldt ook voor honden. Tevens zorgt een positieve lesmethode –leren zonder dwang– voor minder verzet en agressief gedrag en worden honden er minder onzeker van.
Juiste begeleiding van je hond vergt heel wat KENNIS: Hoe honden leren, hoe honden communiceren.… Het vergt ook TIJD, en dus geduld.
De instructeurs van Hondenschool Stadspark zullen jou en je hond bij dit proces zo goed mogelijk proberen bij te staan, met deskundige adviezen.
Curriculum
- 1 Section
- 0 Lessons
- 10 weken
- Vragen algemeen0
Instructeur
